Sarbatorile si moldovenii.

Moldovenii iarasi sint in vacanta! Toti bucurosi, zimbareti si impliniti! Sintem un neam frumos, un neam plin de traditii. Sintem ospitalieri si ne place sa ne veselim, sa chefuim. Dar ma bate un gind… Unde s-a mai vazut in alta parte atitea zile nationale de odihna?! De ce va mai plingeti ca traim in mizerie si saracie?!

Sa o incep asa, cam ceea ce se intimpla in ultima perioada… -In ultimele zile a saptaminei inainte de Paste, toti se simteau deja cu un pas in sarbatoare. Se rup de la birou pentru a merge la piata dupa cumparaturi sau pina la Gemeni pentru a-si lua o haina noua de sarbatoare. Ultima zi – e zi scurta. -In urmatoarea saptamina se lucreaza doar 2 zile. Toate institutiile publice sint in vacanta. Totul este inchis. Totul este stopat. Cica joi ii Ziua Muncii si ziua de vineri va fi recuperata intr-o simbata, pina la urma care tot va fi transformata in zi scurta. -Urmatoarea saptamina, moldovenii iarasi vor avea parte de un weekend mai lung, deoarece 9 Mai e Ziua Europei/Ziua Biruintei. Deci in final, facind un calcul, moldovenii au avut parte de 4 weekend-uri mai lungi decit de obicei. Inteleg cu zilele de odihna privind Sarbatorile de Pasti, in rest ii abuz de leneveala, care ulterior se transforma stagnare, saracie, mizerie. Sa nu mai uitam zecile de sarbatori care le mai avem pe parcursul anului. Craciunul pe stil nou si pe stil vechi, Anul Nou pe stil nou si pe stil vechi. Iarasi zile dublate de odihna. Atit moldovenii cit si autoritatile trebuie sa decida, ce facem sarbatorim o data si ne apucam de treaba sau sarbatorim, chefuim, ne intilnim cu cumatrii anul imprejur?! Urmeaza sarbatorile de la sfirsitul lunei august, citeva zile la rind si plus la asta in multe localitati din tara se serbeaza si ziua orasului in aceste zile, deci plus o zi la cele doua.

Aud multi spunind ca nu depasim (cu mult) numarul zilelor de odihna ale altor tari europene. M-au intristat mult aceste cuvinte. Stimati oameni, oare putem compara nivelul de viata pe care il avem noi cu cel al altor tari europene?! Oare traim noi atit de bine si sintem deja pregatiti sa spunem ca iata avem dreptul ala si trebuie sa facem ca acea tara sau nu stiu care?! NU! Avem de muncit mult, foarte mult si inca mai multe de invatat, pentru a scoate aceasta tara din ceata neagra in care se afla. Aud altii spunind ca bugetarii cu asa salarii inca prea mult lucreaza. Da, nu neg faptul ca salariile unora sint foarte mici, dar avind conceptia de a merge la birou de la 8 la 5 si de a astepta salariul, pai va spun cu siguranta ca in zadar vom fi cindva in Uniunea Europeana, in zadar va incerca cineva sa schimbe ceva spre bine, daca noi insine nu vom face asta. Schimbarea trebuie sa vina de la noi. Sa educam in noi si in copii nostri spiritul responsabilitatii, placerea de a munci si dorinta de a invata. Trebuie sa ne schimbam conceptiile si unele valori. Nu zic ca trebuie sa fim robii cuiva si sa muncim 24/24, sa nu sarbatorim, sa nu ne vedem cu rudele, dar zic sa nu facem abuz, pina la urma devenind o deprindere, un parazit dezvoltat in viata noastra. Sa privim alte tari care au fost foarte sarace, dar au muncit nespus de mult si au ajuns departe. Noi, moldovenii, ne plingem ca nu avem bani sau ca avem salarii mici, ca e mizerie, ca nu avem drumuri bune, ca nu avem institutii medicale moderne, ca nu avem un invatamint la nivel inalt. De ce nimeni nu se plinge ca aveam prea multe zile de odihna?!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Pareri de Moldovean. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Sarbatorile si moldovenii.

 1. Dreptate zice:

  Dar Guvernul nu lucreaza mai mult ca oamenii de rind,din contra stau linistiti in fotolii si au salarii colosale,inlsniri si conturi in banci,… si vine un moldovean fara nume si se revolta ca moldovenii nu lusreaza incontinuu cu salarii mizere.. Fata mea cu studii superioare lucreza practic pentru niste lei prapaditi in toata ziua ,inclusiv si simbata. Nici la un medic nu se poate adresa..Trebuie cat mai mult sa lucreze ,,caci cineva sus sa nu faca intrerupere la strins baniii in buzunarele sale

 2. povesti zice:

  Noi, Moldovenii avem cu 1 sarbatoare mai putin, in decursul unui an, decit Elvetienii!!!

 3. Alex zice:

  Hai sa nu agitam lucrurile si sa dam vina saraciei si prostiei noastre pe srbatori. In plus ca anul acesta s-a primit in asa fel ca 9 mai e vineri si 1 mai e joi. Anul viitor de exemplu 9 mai e simbata. Luna iunie, nu sunt sarbatori, iulie nu sunt, august avem 2 zile. Septembrie, octombrie, noiembrie nu sunt. decembrie 1 zi. Ianuarie 3 zile. Februarie nici una, martie – 1 zi. Aprilie in cazul Pastelui 2 zile (de Luni). Deci, per total pe an se primesc 11 zile nelucratoare in afara de simbete si duminici. Din aceste 11 zile minim2-3 pe an cad simbata sau duminica, respectiv nu se iau in calcul. In acest an 8 martie a fost simbata si 31 august e duminica. Ramin 9 zile pentru anul 2014 extra odihna. Acum, daca din circa 240 zile lucratoare pe an lumea munceste in vint fara a se vedea rezultatul, si din aceste 240 zile scoatem 9 zile, ce efect se produce? Sau noi incercam sa avem o modalitate de a da vina pe careva 9 zile de saracia noastra? Lasati lumea sa se veseleasca si sa uite de griji si de nevoi care si cum poate. In 9 zile nu reusesti nimic daca nu faci nimic tot anul. Porcul se spune nu se ingrasa in ajun. Asa ca nu sporiti aluziile oamenilor. In plus la asta sa nu uitam ca aceste zile se refera doar la bugetari. Restul care nu activeaza in institutiile statului, poftim, lucrati, sporiti-va viata. Eu de exemplu, mai bine ma odihnesc si ma intilnesc cu rudele si prietenii. Nu luati lumii aceste 9 zile ca asta e din putinile ce le-a ramas.

 4. Iurie Manea zice:

  Pai la sigur nu avem mai multe zile libere dect majoritatea europenilor. Franta bate toate recordurile cu peste 30zile sarbatori, noi cu 9 zile suntem niste amarati de muncitori. Starniu dar la moment in Franta is cele mai bune drumuri din toata Europa si salariu mediu e tot undeva in top 5, asa ca nu cred ca are vreo treaba zilele de odihna cu salariu mic sau alte probleme. A munci nu inseamna in acelasi timp si a face bani, asta e realitatea. Trebuie de facut bani ca de muncit pot majoritatea, dar ce folos?

 5. blogulunuimoldovean zice:

  Fiecare are parerea lui personala, mi-am expus-o si eu pe a mea si cred ca fiecare are dreptul sa o faca.
  Cineva alege sa munceasca mult, sa invete cum se fac banii, se descopere noi oportunitati. Sint in munca poate cite 12-15 ore pe zi, 7 zile din saptamina, insa dupa 4-5 ani nu intirzie sa apara si succesul.
  Fiecare are viata lui si decide pentru sine. Nu pot sa zic de toti si sa-i bag pe toti in aceeasi gramada, insa deprinderea cu leneveala nu duce la ceva bun.

 6. pinkbride zice:

  ….inca un articol care se incearca a promova acest blog… nu zilele de odihna si sarbatorile sunt de vine, ca fiecare tara, avem si noi zilele si sarbatorile care sunt, asa cum sunt…, saracia nu se datoreaza acestor zile… e un sistem intreg.. cineva a scris mai sus ca, nu ai timp sa mergi la medic, si cind iti faci un timp.. ce se intimpla, stau toata ziua prind rinduri si cabinete.., ai nevoie de un act de stare civila, sau alte acte de la vreo institutie… ce se intimpla, alergi prin cabinete si stai cite 2-3 ore…, ai nevoie la banca, de cele mai dese ori stai in rind.. si asa e intreg sistemul… sunt unele servicii online, precum programare la medic, sau cum am avut eu de curind, la donare singe… pfff, am facut chipurile programare, cind ajung.. baiete stai in rind vreo 4 ore, am plecat dimineata si am iesit dupa ora 1300… nu in zile de sarbatoare e problema… e in sistem, e in faptul ca multe lucruri se fac de mintuiala, proiecte care sustin si creaza nu stiu ce, dar nu au continuitate… eeehhhh mult de vorbit aici… asa ca…

 7. victor zice:

  „Sa privim alte tari care au fost foarte sarace, dar au muncit nespus de mult si au ajuns departe”…da-mi te rog citeva exemple de tari care au lucrat si duminica si acum sunt bogate sau sunt departe?

 8. Cima zice:

  Sa stii ca mai sunt oameni ca tine, care se pling ca avem prea multe zile de odihna. 🙂 si eu am scris pe blog un articol scurt despre prea multe sarbatori, in ajun de 8 martie. Si sunt total deacord cu tine!

 9. Lucia zice:

  Intr-adevar sarbatorile duble din decembrie arata prostia autoritatilor noastre, ori serbam pe stil vechi(dupa traditia religioasa) ori pe stil nou dupa cum decurge viata societatii ! Insa nicidecum 2 Craciune si 2 Anul nou! E adevarat ca si o reforma a stilului de lucru se impune, organizarea postului de munca cat si birocratia sunt 2 maciuci care te naucesc cand faci vre-un demers asa cum s-a mentionat mai sus.Asta depinde doar de fiecare minister asa cum el isi programeaza activitatea,desi pot spune ca sunt si unele progrese in anumite locuri,s-au facilitat unele demersuri si asta e bine,urmeaza sa continuam reformele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s