Statul nu ii sustine si incearca sa-i bage in saracie, mizerie de tineri…

Ce sa zic, au trecut alegerile, a inceput impartirea functillor de stat, impartirea ministerelor, institutiilor de stat, pe cind oamenii de rind isi continua viata in acelasi ritm. Am votat cu totii pentru o viata mai buna, pentru un viitor mai luminos si un trai european. Cit de bine suna si cit de departe e!!!
Nu stiu cite decenii vor trebui sa treaca ca sa se adevereasca aceste lucruri.

1De curind sint incadrat intr-un proiect al unei institutii de stat. Sintem 24 de tineri, am urmat initial un curs, apoi timp de 6 luni vom trece prin toate departamentele institutiei, o data la 6 saptamini vom avea de sustinut cite un examen oral, in fata unei comisii cu profesionisti in domeniu. Nu de alta, dar zici ca ne pregatesc sa fim ministri sau parlamentari si vom avea ulterior salarii de zeci de mii.

Am pasit pragul acestei institutii cu multe emotii si asteptari, insa sincer sa va spun a durat doar primele minute.
Cladire veche si friguroasa, birouri sumbre, holuri reci, viata aici avind nuanta gri, oameni tristi, suparati, incruntati de nevoile si grijile pe care le au. Responsabilitati si obligatiuni peste masura, un program oficial de munca pina la ora 17:00, dar care poate fi prelungit cu 2-3 ore si intrebarea mea e pentru ce?
Pentru ce acest sacrificiu? Pentru un salariu de 3200 lei(ulterior avind calificare mai inalta si vechime in munca 4800lei) din care se mai retin impozite si taxe? 3200 lei pentru un tinar care vrea sa-si inceapa viata independent, sa-si intemeieze o familie, sa aiba o locuinta, sau 4800 lei pentru cei care au o familie cu 2-3 copii, cu probleme de viata, de sanatate. Nu stiu, nu vrea sa-mi imaginez.
Nu neg faptul ca ii o experienta inedita, este locul unde poti invata multe si deveni un specialist bun, doar oare cit se merita sa te retii la asa un job?
Se merita sa lucrezi cite 20-30 de ani cu un asa regim si cu un asa salariu, doar ca sa ajungi la pensie ca functionar public?
Si nu-s oameni prosti. Am intilnit multi oameni destepti, cu un intelect nemarginit, cu o logica dezvoltata si ma gindesc pentru ce au facut-o?

Vreau sa treaca aceste luni si apoi sa vad ce se intimpla. Poate chiar in urma acestor alegeri vor veni careva schimbari spre bine. Poate se va mari salariu, dublu, sau chiar triplu, cu toate ca nu prea cred 🙂 Nu in cazul dat! De aia si pleaca tinerii din tara si anume tinerii destepti, talentati, capabili de a schimba Moldova, de aceea ca aici nu sint apreciati la justa lor valoare si ca statul nu ii sustine si incearca sa-i bage in saracie, mizerie de tineri…

Solutia e urmatoarea, sau fugi cit mai repede si cit mai departe de acest loc unde e la putere cumatrismul, coruptia si bataia de joc sau ramii aici pe loc si iti incerci norocul sau mai bine zis lasi pe cineva sa faca un experiment pe tine si poate pina la urma apare soarele, sau poate nu…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Pareri de Moldovean. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Statul nu ii sustine si incearca sa-i bage in saracie, mizerie de tineri…

  1. Lucia zice:

    Nostalgia te va roade fara sa vrei si ce nu ai face din moment ce ai vazut alta societate poate mai bine organizata indiferent de vointa ta in subconstient iti va fi facuta compratia intre ceea ce ai vazut „acolo” si ce este in prezent,cat nu te-ai starui sa evadezi din aceasta comparatie nu vei putea caci asta se face fara sa vrem. Doar daca ai avea un proiect la care sa aspiri si sa vrei sa-l experimentezi in Moldova entuziasmul ar putea sa te mai tina in loc. Altfel unica dorinta ar fi plecarea acolo unde ti-a fost atat de bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s