Sasha Clark – „I still think today that Romanian is one of the most beautiful languages the world has ever produced”

Ro:

Astazi, permiteti-mi sa o prezint pe Sasha, tinara despre care am vorbit intr-unul din articolele anterioare. Ne-am intilnit in avion in timpul unui zbor lung de 8 ore de la Washington DC la Viena. Calatoria noastra s-a incheiat si ne-am continuat caile noatre separat. Am venit acasa si citeva zile mai tirziu am primit un mesaj pe reteaua sociala: „Hello my airplane friend!”munteAflati mai multe detalii despre Sasha in urmatorul interviu:

1) Buna ziua Sasha! Este placerea mea sa te cunosc si sa fii unul din prietenii mei. In primul rind, spune-mi cite ceva despre tine si de unde vii?
Salutare! Sunt foarte bucurosa si eu sa te am ca prieten. Dupa cum stii deja, eu sunt din SUA. Ma consider practic din doua state, Indiana si Kentucky pentru ca eu traiesc pe hotarul dintre ele si ma identific puternic cu ambele. Pe scurt despre mine, as spune ca sunt o persoana destul de usoara la activitati care iubeste sa calatoreasca, in special in fostele tari sovietice. Imi place sa invat noi limbi straine, iar muzica pop romaneasca are un loc foarte special in inima mea.

2) Ce te-a adus in Armenia? De ce ai ales sa mergi in aceasta tara?
Nu am ales in mod necesar sa vin in Armenia. In momentul cind am semnat sa fiu voluntar la Corpului Pacii mi-am pus intr-un fel soarta in miinile lor, asa ca ei au ales Armenia pentru mine dupa ce am fost evacuata din Ucraina. Am ajuns aici la sfirsitul lunii august a anului trecut si a fost o aventura destul de grea, dar de care eu sunt foarte foarte fericita ca am realizat-o.

3) Care au fost sentimentele tale inainte de a merge in Armenia? Odata ce ai ajuns acolo, care au fost primele impresii?
Am fost foarte reticenta cu privire la ideea de a merge in Armenia. Fusesem evacuata recent din Ucraina, apoi am luat cunostinta cu brosura Corpului Pacii Bine ati Venit in Armenia si aveam o multime de ginduri despre venirea aici. La urma urmei, am trecut deja printr-un training de initiere, ar trebui sa o fac din nou si sa invat o limba care este atit de straina pentru mine. Primele mele impresii despre Armenia nu sunt cele despre care vreau sa-mi aminteasc o data ce plec. Am fost extrem de bolnava pentru primele citeva saptamani cit am stat aici, timp in care care m-am simtit mizerabil. Dar, odata ce m-am facut mai bine am fost in stare sa incep interactiunea cu populatia locala si impresia mea cu privire la Armeniei s-a imbunatatit.albacazapada4) Cum o duci in Armenia si cum trece o zi obisnuita ca voluntar al Corpului Pacii? La fel ca peste tot, unele zile imi plac mai mult, altele mai putin. Aici, in Armenia eu sunt profesoara de limba engleza. Deci, patru zile pe saptamina predau la cele doua scoli din sat si dupa amiaza sunt moderatoarea unui club de englez. Imi plac clasele mai mici. De asemenea, doua zile pe saptamina ajut un ONG care lupta pentru emanciparea femeiilor in cel mai apropiat oras de linga satul meu. Tin, de asemenea, un club de engleza acolo pentru adulti cu ajutorul unui alt voluntar american, care locuieste in satul de peste munte.

5) Ce faci in timpul liber? Ti-ai facut noi prieteni? In timpul liber fac o multime de lucruri. Daca simt ca imi este dor de casa vorbesc cu parintii sau alti membri ai familiei mele pe Skype. Aceasta aduce intotdeauna un zimbet pe fata mea. Uneori merg in ospetie la colega mea din SUA, care traieste in acelasi sat, ne servim cafeaua impreuna si discutam despre viata. Imi place sa merg la ea, deoarece familia ei ma considera ca un membru al lor si ma simt ca acasa. Alteori, ma duc in orasul vecin unde am trei prieteni apropiati armeni. Impreuna petrecem timpul foarte distractiv si ma ajuta foarte mult sa am aici prieteni de virsta mea.

6) Te simti in siguranta acolo? Ce parere ai despre nivelul de trai din Armenia, precum si despre relatiile de familie ale armenilor?
Ma simt in siguranta in satul meu. Toata lumea pe care am intilnit-o aici este foarte grijulie si ospitaliera. Cred ca la fel ca in orice tara nivelul de trai variaza in functie de locul in care te afli. Este mai greu sa locuiesti cu o familie de armeni, decit anume conditiile de trai. Cultura familiei este mult diferita decit ceea ce este in SUA si de multe ori ma simt restrictionata.

7) Dupa cum stiu, ai vizitat mai multe tari. Care dintre ele te-a impresionat cel mai mult?
romaniaAm vizitat citeva tari diferite. Altele decit desigur SUA au fost Canada, Mexic, Belize, Bahamas, Marea Britanie, Germania, Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Ucraina, Romania, Ungaria, Austria si Armenia. Am ramas foarte impresionata de  fiecare intr-un mod diferit, desi este greu sa spun ca una m-ar fi  impresionat mai mult decit alta. M-am indragostit de Norvegia. Nu am vazut niciodata o astfel de tara curata si pitoreasca in viata mea. Romania m-a impresionat prin oamenii sai prietenosi. Cind am ajuns acolo nu am avut nici cea mai mica idee la ce sa ma astept din partea acestor oameni dupa doar vizionarea a o tona de videoclipuri muzicale romanesti, dar oamenii din Romania sunt unii dintre preferatii mei din lume. Rusia m-a impresionat prin faptul ca in aceeasi tara ajung sa traiasca cot la cot bogatia si saracia, orase dezvoltate, aglomorate si sate pustii din Siberia. Niciodata nu am vazut un astfel de contrast intr-o tara.

8) O multime de studenti doresc si aleg sa studieze in SUA, dar tu ai ales sa o faci in Rusia. Ce te-a determinat sa studiezi acolo?
sssAm ales Universitatea Bloomington din Indiana si am ales sa-mi fac studiile la facultatea de limbi si literaturi, am fost foarte norocoasa ca universitatea mea a avut parteneriat cu Saint Petersburg State University si cu un program de schimb de studenti am plecat acolo pentru un an. Deci, al treilea an de facultate l-am facut la Sankt Petersburg, Rusia si am urmat scoala acolo timp de 10 luni. Am invatat multe despre cultura rusa, am practicat abilitatile mele lingvistice si am invatat cum trebuie sa devii un rus 🙂 Dupa ce programul s-a terminat, m-am intors acasa in Indiana si am absolvit in primavara urmatoare.

9) Stiu ca vorbesti si putina romana. Cum asa? Ce stii despre Republica Moldova? Cum si cind ai auzit prima data de aceasta tara?
Cind aveam aproximativ 15 de ani, am aflat de grupa O-Zone care era la inaltimea popularitatii la acel moment. Nu am nici o idee cum am ajuns sa aflu despre aceasta grupa. Provin dintr-o familie care este talentata la recunoastere de limbi straine si eu m-am indragostit de sunetul acestei limbi atit de mult incit am cercetat si am fost uimita sa aflu ca este limba romana. Asa ca m-am dus cu parintii mei la librarie si m-am indreptat direct spre sectiunea de literatura. Uimitor, am gasit o carte ca sa inveti limba romana de sinestatator si am cumparat-o imediat. Mi-am cumparat chiar si un dictionar si apoi am tradus toate melodiile si am invatat versurile pe de rost. (Eu inca stiu toate cuvintele la ziua de astazi) Dupa ce am devenit studenta la Universitatea Indiana am constatat ca au un program de limba romana si am luat acest curs timp de doi ani. Eu inca mai cred astazi ca limba romana este una dintre cele mai frumoase limbi pe care lumea le are. Despre Republica Moldova nu stiu prea multe. Stiu cite ceva despre istoria ei, dar cind voi veni la Chisinau am sa merg la toate muzeele de istorie si vreau sa interactionez cu cit mai multi oameni ca pot sa experimenteze cultura moldoveneasca. La urma urmei, aceasta este tara care a produs O-Zone! Trebuie sa fie uimitor!

10) Care sunt planurile tale de viitor si ce asteptari ai de la viata?
Nu am anumite planuri de viitor la acest moment. Asa cum am spus, abia am intrat in rolul meu ca voluntar al Corpului Pacii si inca mai am 19 luni de a locui in aceasta tara, eu nu stiu unde voi fi peste doi ani. Inainte de a ma alatura la Corpul Pacii, am dorit foarte mult sa merg la scoala de aviatie si inca mai este o optiune pentru viitor. Dar poate interesele mele se vor schimba in timp, eu sunt inca aici si s-ar putea intimpla ceva complet diferit. Ce vreau de la viata? Vreau sa intilnesc cit mai multe popoare ale lumii si vreau sa vad si sa descoper mediul din care provin si cum isi traiesc viata. Cit timpul meu este aici pe pamint, vreau sa pot spune „Eu i-am cunoscut” si „Eu am fost acolo”.

En:

Today, let me introduce to all of you my dear friend Sasha, the young lady that I talked about in one of the previous articles . We met on the plane during an 8-hour long flight from Washington DC to Vienna. Our trip ended and we continued our separate ways. I came home and a few days later I got a message on a social network: „Hello my airplane friend airplane!”saintDiscover Sasha in the following interview :

1) Hello Sasha! It is my pleasure to know you and to have you as a friend. Firstly, tell me about yourself and where you come from?
Hey! I am very glad to have you as a friend too. As you already know, I am from the US. I technically consider myself from two states, Indiana and Kentucky because I live on the boarder between them and heavily identify with both. In short about myself I would say that I’m a fairly easy going individual who loves to travel; especially in former Soviet countries. I love to learn new languages and I have a very special place in my heart for Romanian pop music.

2) What brought you to Armenia? Why did you choose to go to that country?
I did not necessarily choose to come to Armenia. When signing up to be a Peace Corps volunteer you put your fate in the hands of Peace Corps and they chose Armenia for me after being evacuated from Ukraine. I got here in late August last year and it has been a tough adventure but one that I am very very happy with.

3) What were your feelings before going to Armenia? Once you got there, what were your first impressions?
I was very apprehensive about going to Armenia. Having just been evacuated from Ukraine and reading the Peace Corps Armenia Welcome Book I had a lot of second thoughts about coming here. After all, I had already gone through Peace Corps training and would have to do it again and would have to learn a language that I had never considered learning before and one that is still drastically foreign to me. My first impressions of Armenia are not the ones I want to remember once I leave. I was extremely sick for my first couple weeks here which had me in more than a miserable state. But once I got better I was able to start interacting with Armenians more and my impression of Armenia got a lot better.

4) How do you like scoalaliving in Armenia and what is a regular day like as a Peace Corps Volunteer?
Just like any where I like some days a lot more than others. Here in Armenia I am an English language teacher. So four days a week I teach at my two village schools and in the afternoons I run English clubs. I love the younger grades. Also two days a week I help out at a women’s empowerment focused NGO in the nearest town next to my village. I also hold an English club there for adults with the assistance of another volunteer that lives in the village just over the mountain from mine.

5) What do you do in your free time? Have you made any new friends?
In my free time I do a variety of things. If I’m feeling homesick I Skype with my parents or my other family members. That always brings a smile to my face. Sometimes I go to my counterpart’s house and we have coffee together and chat about life and I play a little bit with her children. I love going to her house because her family took me in as a part of theirs and I feel very at home with them. Other times, I go to the neighbouring town where I have three close Armenian friends. They are a lot of fun to hang out with and it really helps to have friends my age here.

6) Do you feel safe there? What do you think about the standard of living in the country as well as the relationships in Armenian families?
I feel safe in my village. Everyone I have met here is very caring and hospitable. I think as in any country the level of living varies depending on where you are. What I would consider tough here is living with an Armenian family more so than the conditions in which they live. The family culture is a lot different than it is in the US and often I feel restricted in what I am able to do given the tightness of the Armenian family and village community.

7) As I know, you have visited other countries. Which ones have you been to and which one impressed you the most?
I have been to quite a few different countries. Other than of course the US I have been to Canada, Mexico, Belize, the Bahamas, the United Kingdom, Germany, Norway, Sweden, Finland, Russia, Estonia, Ukraine, Romania, Hungary, Austria and Armenia. I found all of these countries to be very impressive each in a different way so it is difficult to say which one impressed me the most. I loved Norway. I have never seen such a pristine and picturesque country in my life. Romania impressed me with just how friendly its people are. When I went their I had no idea what to expect from average citizens after only watching a ton of Romanian music videos but Romanian people are some of my favourite in the world. Russia impressed me with it’s extreme wealth and poverty, mega cities and its desolate villages in Siberia. Never before had I seen such contrasts in a country.

8) A lot of students want and choose the study in the USA but you chose to do it in Russia. What made you decide to study there?
I went to Indiana rochieUniversity Bloomington in Indiana up until my junior year of university. As a Slavic languages and literatures major, I was very fortunate that my university was partnered up with Saint Petersburg State University with an exchange program for one year. So my third year of university I moved to St. Petersburg, Russia and attended school there for 10 months learning as much as I possibly could about Russian culture, practicing my language skills and learning how to become Russian. After the program ended for the year I returned home to Indiana and finished out my course work and graduated the next spring.

9) I know that you speak some Romanian too. Why is this? What do you know about Moldova? If you remember, when did you first heard about this country?
When I was about 15 years old is when the Moldovan boy band O-Zone was at its height in popularity. I have no idea how I came to find out about this band I kind of just have this memory of it existing. I come from a family that is talented at recognising languages and I loved the sound of their language so much that I researched it and was astounded to find out that it was Romanian. So I went with my parents to the local bookstore and I headed straight for the languages section. Amazingly, we found a teach yourself Romanian book and I bought it and immediately started teaching myself as much Romanian as I could. I even bought a dictionary and then translated all the songs myself and learned the lyrics by heart. (I still know all the words to this day ) Once I became a student and Indiana University I found that they had a Romanian language minor program and I took Romanian language classes for two years. I still think today that Romanian is one of the most beautiful languages the world has ever produced. As far as to what I know about Moldova isn’t much. I know a little bit about its history but when I travel to Chisinau one day I want to go to all the history museums and meet as many people as I can to experience Moldovan culture. After all, this is the country that produced O-Zone! It has to be AMAZING!

10) Wrussiahat are your plans for the future and what do you want from life?
My plans for the future are kind of fuzzy at the moment. As I’m just now getting into my rhythm as a Peace Corps Volunteer and still have a little over 19 months left in country, I don’t know what to expect for where I’ll be in two years. Before joining Peace Corps the second time I considered going to flight school and that is still an option I am considering. But maybe my interests will change within the time I am still here and I might be doing something completely different. As far as what I want from life, I want to meet as many different peoples of the world as I possibly can and I want to see and meet them in the environment that they come from. When my time is up here on Earth I want to be able to say, „I met them” and „I was there”.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Oameni Frumosi la Chip si Suflet. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s