Iurcu Svetlana – o tinara talentata – va invita la lansarea primei ei carti „Soapte”

sv3Iurcu Svetlana este o tinara talentata din satul Bravicea, raionul Calarasi, care ne-a cucerit cu lucrarile sale. Atit de sincera si matura la o virsta atit de frageda! Este imposibil sa nu versi o lacrima atunci cind ii citesti lucrarile!

Am descoperit-o pe Svetlana citeva luni in urma, in timpul Campaniei Darurilor de Primavara pentru Copiii Bolnavi de Cancer. M-a contact la telefon si mi-a spus ca are o cutie cu multe lucruri colectate pentru acesti copii. Pe linga acestea, ea ne-a adus si 2 carti pe nume „Soapte” si a spus ca una din ele este pentru biblioteca Sectiei Pediatrie din Institutul Oncologic si una pentru organizatorii acelui eveniment.
Am citit acea cartea chiar in aceeasi noapte si am ramas fara cuvinte, un mesaj care fara sa vrei ajunge la suflet, lucruri reale si spuse cu atit curaj.
soapteBlogul unui Moldovean, va invita la o lansare de carte: „Soapte” de Iurcu Svetlana.
„Mi-e dor de tine, mamă!”, „Mereu sunt eu…”, „Uităm de El!”, „Aştept…” sunt doar o parte din lucrarile Svetlanei, care te cuceresc prin sinceritatea lor.
Evenimentul va avea loc pe 26 aprilie, la Tucano Coffee(Bodoni), la ora 15:00. Mai multa informatia gasesti aici: Lansare de carte. „Soapte” Iurcu Svetlana.

In urmatorul interviu, va invit sa aflati mai multe detalii despre Svetlana Iurcu:

sv21) Buna Svetlana. Vreau sa aflu de unde vii si care este ocupatia ta la moment?
Vin dintr-un sat frumos Bravicea, care este inconjurat de paduri frumoase, este un sat cu o istorie, cu oameni buni si primitori. La moment sunt in clasa absolventa a liceului din satul nostru.

2) Ai fost o descoperire pentru mine, vreau sa aflu cum ai inceput sa scrii sau ce te-a facut sa faci asta?
Am inceput sa scriu pe blog, pentru mine, deoarece imi place sa scriu, dupa care am avut norocul ca o lucrare de-a mea sa ajunga in ziarul Natura, dar acea lucrare nu este o simpla lucrare, este cea mai scumpa si plina de semnificatie pentru mine.

3) Cum ti-a reusit sa editezi o carte? Ai avut sustinerea financiara a cuiva?
Este foarte mult de vorbit la aceasta intrebare. Mi-a reusit fiindca am avut increderea si sustinerea unei doamnei, atit morala cit si financiara. Am avut si sustinerea editorului, care m-a ajutat foarte mult la editarea cartii.

4) Cum au reactionat apropiatii, colegii, profesorii cind le-ai prezentat cartea?
Persoanele apropiate m-au sustinut si erau mindri pentru mine. Profesorii si colegii au fost uimiti, nu se asteptau de la mine ca intr-o buna zi voi avea o carte editata.

5) Pe data de 26 aprilie va avea loc prezentarea de carte la Chisinau, ai emotii? Cum crezi ca va fi?
Am foarte mari emotii deoarece cartea este o parte a sufletului meu, este o particica din viata mea, si-mi este greu sa vorbesc despre cele mai subtile momente a vetii mele. Cred ca prezentarea va fi una de suflet, plina de caldura nu doar pentru mine dar si pentru cei prezenti la lansarea cartii.

6) Crezi ca vor urma si alte carti? Ce alte teme vei aborda?
Nu m-am gindit la acest lucru, deaorece la moment trebuie sa ma pregatesc de un examen important pentru mine, si pentru cei care au invatat trei ani la liceu. Dar daca as avea ocazia de a scri, as scrie un roman de dragoste, in care sa fie o motivatie si o invatatura buna pentru cititor.

sv67) Stiu ca ai trait o experienta mai putin placuta in viata ta, dar sint sigur ca mama ta se uita la tine din ceruri si se mindreste, spune-mi care este cel mai frumos lucru care iti aminteste de ea?
Lucruri frumoase sunt multe, dar cel mai frumos si mai curajos lucru a fost ca mama niciodata nu se lasa, ea ducea o lupta timp de multi ani, iar noi trei copii fiind sursa ei permanenta de energie si de motivatie.

8) Ce asteptari ai de la viata? Ce crezi ca poate sa iti ofere?
Viata este rezultatul alegerilor noastre, ma rog bunului Dumnezeu ca alegerile mele sa fie corecte, ca alegerile mele sa nu faca rau unor persoane. Sper sa gasesc pentru fiecare incercare oferita de viata alegerea corecta.

9) Ce te face fericita?
Ma face fericita timpul petrecut frumos cu oamenii dragi si apropiati.

10) Daca ai putea sa schimbi 3 lucruri in viata ta, care ar fi acestea?
Daca as avea ocazia sa schimb trei lucruri in viata mea primul ar fi ca mama sa fie linga mine. Iar celelalte 2 le-as da altor persoane care au nevoie de ele.
_______________________________________________________________

Mi-e dor de tine, mamă!

” Afară este înnourat, nu se aude niciun sunet. Tot satul e pustiu, parcă nu ar mai exista nimeni pe faţa pământului. Ploaia aşteaptă să cadă peste noi, să-i simţim mângâierea ei rece. Ce poate să aducă un timp atât de trist ca acesta? Unora, bucuria unei posibile odihne. Alţii înţeleg bucuria pământului. Mie ce-mi aduce?

Îmi aduce sentimentul care mă chinuie, care îmi provoacă atâta durere, căci el îmi aminteşte, în aceste clipe, de Ea. De făptura pe care am văzut-o, de cum am
deschis ochii, şi de la care am supt laptele dulce. Făptura care m-a iubit şi care se mândrea cu mine, chiar dacă mai aveam şi câte o notă mai slabă şi mă băteam cu băieţii.
Era totdeauna lângă mine şi mă încuraja, şi-mi spunea cât de mult mă iubeşte. Mereu, se străduia să ne ofere tot ceea ce aveam nevoie. Şi cât de greu este să auzi că toţi copiii
vorbesc despre mamă cu atâta iubire, iar tu să ştii că mama ta nu mai este, că ea nu va mai fi nici la cele mai importante momente ale vieţii tale!
Îmi dau seama că nu pot schimba nimic, că nu pot altceva să fac. Aşa zic toţi, dar numai tu ştii cum e să vii acasă şi, în loc să o vezi pe mama, o vezi pe bunica
bătrână şi chinuită de soartă. Nimeni nu ştie cât de tare aş dori să o văd încă pentru un minut, să-i spun cât de mult o iubesc. Să-i zic aceste cuvinte, pe care, poate, niciodată nu
i le-am spus, dar care-mi provoacă atâta durere, de fiecare dată, când îmi amintesc de ea, şi care mă duc până la lacrimi – lacrimi de durere şi dor. La biserică, învăţăm că,
după moarte, oamenii buni vor ajunge în rai. Eu o să ajut mereu această lume cu tot ce voi putea şi voi face bine ca să ajung după moarte, acolo, în Împărăţia Cerului, căci eu
sunt sigură că mama mea este în rai.
Pentru că, o fiinţă care a dat naştere la trei copii şi care se străduia să ne ofere condiţii normale de trai şi alte lucruri nemateriale, dar preţioase, precum sunt iubirea şi
căldura, trebuie să ajungă doar în rai. Şi sper că Dumnezeu ne va da o şansă, să ne vedem pe lumea cealaltă, ca să-i spun toate câte nu am reuşit să-i spun pe
lumea aceasta! Şi dacă mă vede ce fac în acest moment, vreau să ştie că eu o iubesc şi că-mi este foarte dor de ea, şi o să fiu aşa cum m-a învăţat ea. Căci sfaturile ei sunt ca
o Biblie pentru mine. Le-am întipărit în mintea mea şi, chiar dacă ar fi să-mi pierd memoria, cuvintele ei nu vor rămâne numai în creierul meu, ci şi în inima şi sufletul
meu. Iar dacă voi fi preşedinte sau om foarte recunoscut în lume, îmi voi face datoria de om, voi ajuta pe toţi cu ce voi putea. Voi întemeia o familie, voi fi mamă şi voi
povesti despre ea, despre mama mea.
Mama mereu o să-mi rămână în amintire şi-n suflet. Şi o să-i port dorul până în clipa când o să ajung la ea, lângă sufletul ei. Şi chiar mai departe de acele clipe.
Acest eseu a fost apreciat cu nota 10 şi profesoara a mărturisit că a plâns, când l-a citit, iar eu am plâns, când l-am scris”.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Oameni Frumosi la Chip si Suflet. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Iurcu Svetlana – o tinara talentata – va invita la lansarea primei ei carti „Soapte”

  1. Pingback: Ascultă „Șoaptele” tinerei scriitoare Svetlana Iurcu la o lansare de carte | #diez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s