Un job refuzat îţi aduce 4 în loc!

Astăzi vei face cunoştinţă cu Radu Tincu, manager de program ACORD Travel, căruia i-a fost decernat titlul de ANGAJATUL ANULUI 2010, clasându-se pe primul loc cu 117 de puncte. Succesul a fost obţinut într-o perioadă relativ scurtă, de 2 ani. Acest factor se datorează unei bogate experienţe Americane din vara anului 2008.

Încă fiind în băncile liceului, Radu se visa participant American Summer. Astfel, ajuns în primul an universitar s-a informat 100 % despre tot ce ţine de o eventuală experienţă Americană.
197354_177702832276902_844893_nAvând un nivel slab de cunoaştere a limbii engleze, el s-a înscris la The International Language Training Center (ILTC), unde timp de 2 ani a trecut 10 nivele. S-a înregistrat la program în toamna anului 2007, susţinând interviul de angajare face-to-face din cadrul unui târg de job-uri.

Surpriza neplăcută s-a iscat cu 3 săptămâni înainte de plecare, când avea în mână biletul de zbor. A fost anulat job-ul de la HARBOR VIEW HOTEL & RESORT – Edgartown MA, unde urma să fie angajat în caliatate de busser. Nasol…
Reacţia adecvată a fost – PANICA!!! Situaţia a fost salvată de managerul lui, care de fapt l-a încurajat şi l-a ajutat să găsească un alt job, cel de crew person în Burger King, Gulf Shores AL.
A plecat în State împreună cu verişoara sa Doina Nazari şi prietenul acesteia.

WELCOME TO USA!!!
208722_177703482276837_7731826_nPentru prima dată Radu a călcat pământul American la 16 mai 2008. Euforia emoţiilor îi cuprinsese toată fiinţa. Abia de reuşise să se cazeze, când s-au cunoscut cu o pereche de moldoveni localizaţi de ceva timp în USA. Bucuroşi de compatrioţi, aceştia le-au oferit tutela sa şi pe parcursul a câtorva zile au exploatat zona Gulf Shores AL.

Irina L: Când au început job-urile tale?
Radu T: Pe 18 mai am purces la muncă. Am trecut un curs de angajare la un Burger King, dar ulterior am plecat la un alt Burger King deschis recent, cu un ritm busy în activitate.
La 1 iunie, datorită familiei cu care făcusem cunoştinţă în ziua sosirii, mi-am găsit second-job la Wendy’s, unde lucram ca drive thru-cashier. Astfel, într-o perioadă scurtă de timp am reuşit să am 2 job-uri.
Îmi doream o performanţă a limbii engleze astfel, căutam să lucrez undeva, unde să fie numai americani…am ajuns să mă angajez ca busser la Roussos Seafood Restaurant, fiind ales din cei 30 şi ceva de studenţi care şi-au depus aplicaţia pentru acest job fiind acceptat prin încrederea în forţele proprii şi susţinerea din partea managerului meu de la Wendy’s.

205714_177704018943450_2425041_nLa sfârşitul lunii iunie, am plecat de la primul meu job – crew person în Burger King, în urma unei glume nereuşite a unui student, care pusese o sticlă de cola pe uşă, iar ea a fost deschisă de district manager şi această i-a căzut în cap. Reacţia lui – a concediat toţi studenţii

Iar prin intermediul prietenilor noştri din Moldova, cu care ne cunoscusem în primele zile, am cunoscut o familie de români, care m-au ajutat să mă angajez în calitate de server la Don Carlos Mexican restaurant, din Alabama, regiunea Daphne, considerat statul negrilor şi sărăciei, unde făceam într-o zi cât făceam în altă parte timp de 2-3 zile.

Irina L: Nu ştiu cum să clasez această succesiune a job-urilor tale, dar au apărut la locul şi timpul potrivit. Nu pun la îndoială că ţi-ai întors bugetul investit în programul American Summer.
Radu T: Într-adevăr mi-am întors banii, în plus că avusem mare ocazie să am şi overtime. Managerul meu Ms Karen m-a ajutat să lucrez la Wendy’s şi în alt oraş, fapt ce a făcut să am peste 2 săptămâni la rând a câte 20 de ore overtime. Overtime se achită cu încă 50%. Iar după 2 săptămâni adăugasem 1000 $ în buget.

199530_177704265610092_1529858_nIrina L: Povesteşte-mi despre managerul tău, Ms Karen. Radu T: Oooo, Ms Karen. Era severă şi cerea să facem totul după regulă. Însă când avea dispoziţie – era funny! Îmi permitea să-mi fac pe gratis preferatul meu Grilled Chicken Go Wrap. E o doamnă de culoare cu ochi albaştri, iar mie îmi plăcea sa flirtez cu ea: cam aşa: „Ms Karen, you are so beautiful today, blue eyes, blue t-shirt, blue earrings and blue sky, everything is closed to you”, dar ea: „Radu, you are a liar! I am the same every day”. Mai avea o asistentă, care se numea Tiffany, de 20 de ani, mulată şi sexy. Seara la ora 10 se închidea restaurantul, iar în acea vară era în vogă cântecul Rihanna – Take a Bow şi ea îl cânta, dar noi o aplaudam şi dansam. Apoi ambele se fugăreau după mine prin restaurant să mă gâdile:) M-am amuzat cu aceste 2 doamne şi vara mea avea o adevarată culoare.

Irina L: În SUA studenţii obişnuiesc să se deplaseze cu bicicleta. Care era transportul tău?
Radu T: Am procurat o maşină, Ford Escort, în 5 cu 1000$, pe care am folosit-o toată vara, iar în ultima zi, cu câteva ore înainte de zbor, am vândut-o proprietarului său recent cu 700$. Practic am circulat în confort şi cu minime cheltuieli.

208154_177704525610066_6404030_nIrina L: Studenţii se plâng de cazare, care e scumpă. Voi cât aţi plătit pentru cazare?
Radu T: De fapt, şi aici am avut un mare noroc. În ziua în care am plecat de la Burger King, am plecat şi de la gazda oferită de ei. Am decis să apelăm la un manager a unui complex locativ, de la care am cerut un apartament pentru 2,5 luni. Acesta ne-a refuzat acest interval, fiindcă minim este de 4 luni. Pe noi însă nu ne aranja acest timp şi i-am propus să-i plătim cash. Să-i fi văzut reacţia?! A făcut nişte ochi de credeam că o să cheme poliţia, dar în final, sub griful – Secret File, am luat apartament la 5 persoane şi plăteam în jur de 20$ pe săptămână

Irina L: Ai avut un grafic destul de încărcat. Nu cred c-ai mai reuşit să te relaxezi, ne mai vorbind să ai ocazia de a călători.
Radu T: Uite aici, n-ai dreptate. Am organizat graficul de muncă în aşa mod, încât ziua de marţi era total free. La fel au făcut şi prietenii mei. Astfel în fiecare marţi vizitam locuri pitoreşti, mergeam la plajă şi desigur la cumpărături.

Irina L: Studenţii care vin din State, se laudă cu multe bagaje. Tu ce-ai adus cu tine? M-ar interesa valuta.
196386_177704782276707_4283696_nRadu T: În primul rând cam vreo 8 GB de poze! Desigur un laptop, mobil performant, multe cadouri pentru cei dragi şi o experienţă de neuitat! Valută nu mai ştiu câtă, dar cert e că o mai am şi azi. Probabil se datorează şi faptului că pe 30 septembrie am fost angajat la ACORD Travel. Dar cert este că eu am întors părinţilor mei banii, am venit cu cadouri, m-am distrat de minune şi am adus $ acasă.
America e Ţara Minunilor. E suficient să cunoşti limba engleză şi să fii responsabil de ceea ce faci, ca să reuşeti. Iar când aud tineri care se plâng de o experienţă nereuşită, că s-au întors fără nimic, îmi fac o singură concluzie – nu sunt pregătiţi de o viaţă matură, cum îşi vor întreţine viitoarea familie?

Aventura Americană trăită de Radu, demonstrează încă o dată citatul lui Samuel Smiles: „Munca trezeşte şi educă ascultarea, stăpânirea de sine, atenţia, siguranţa şi răbdarea.”

„Mulţi spun, că dacă nu ai o restanţă, înseamnă că nu ai fost student cu adevărat! Eu aş spune altfel: „dacă nu ai fost în State sau n-ai participat la un program de schimb cultural în America sau în altă ţară, e păcat să pierzi 4 ani de studenţie.
Eu susţin plecarea studenţilor în SUA pentru binele lor, dezvoltarea multilaterală şi imbunatatirea  limbii engleze.”

Radu Tincu, Manager de Program ACORD Travel

Reclame
Acest articol a fost publicat în Experiente. Calatorii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s